Dit is loopbaanbegeleiding… niet!

Kiezen voor loopbaancoaching is het begin van een nieuw avontuur. En net als bij elk avontuur, vraagt het wel enige moed om deze stap te zetten. Helaas doen er over loopbaanbegeleiding ook een aantal misverstanden de ronde. En dat is spijtig, want voor sommigen kunnen dit enorme drempels vormen, terwijl het helemaal niet klopt.

Wat is loopbaanbegeleiding NIET?

#Misverstand 1: Loopbaancoaching is veel (huis)werk
Klopt, er zijn loopbaancentra waar je veel huiswerk meekrijgt. Onze coaches doen dit niet. De oefeningen doen we samen tijdens de sessies. Er is voldoende reflectietijd op het moment zelf en bovendien kun je vragen stellen en direct zaken checken, wat moeilijker is als je alleen thuis de oefeningen doet.
We doen dus ook geen ‘oefeningen omwille van de oefeningen’: de tools die we gebruiken worden gekozen in functie van jouw persoonlijke doel. Je krijgt dus geen standaard batterij aan testen die je moet doorlopen, het is echt maatwerk. En net daarom voelt het niet als werk.

#Misverstand 2: Loopbaancoaching is gewoon een gezellige babbel
Gezellig? Zeker! We nemen uitgebreid de tijd om jou te leren kennen bij een lekker kopje koffie. Maar de sessies zijn zoveel meer dan een babbel. Eerst bepalen we samen jouw doel en hier werken we dan ook zeer gericht naar toe. Je krijgt een glashelder antwoord op je vraag, bijvoorbeeld of je wel in de juiste functie zit. Onze coaches zijn IFC gecertificeerd en erop getraind om jou verder te helpen, mét resultaat.

#Misverstand 3: Loopbaancoaching is enkel een laatste redmiddel
Nog zo’n leuke: mensen denken vaak dat ze pas recht hebben op loopbaanbegeleiding als het 5 voor of zelfs na 12 is. Niets is minder waar! Wacht alsjeblieft niet tot het water je aan de lippen staat. Uiteraard helpen we je ook dan verder, maar de af te leggen weg is dan een stuk langer. Bij United Talent Coacht vergelijken we loopbaancoaching vaak met het onderhoud van je wagen of een bezoek aan de tandarts: een moment om even te checken of alles goed zit en bij te sturen waar het dreigt mis te gaan.

#Misverstand 4: Loopbaancoaching is duur
Vandaag de dag kun je heel wat soorten coaching volgen, en vaak hangt daar inderdaad een prijskaartje aan. Loopbaancoaching wordt echter grotendeels betaald door de VDAB, waardoor jij zelf slechts €10 per uur hoeft te betalen. Voor 8 sessies betekent dat dus €80. Een zacht prijsje voor een nieuwe toekomst, toch?

#Misverstand 5: Loopbaancoaching kan enkel via mijn werkgever
Ook dit klopt niet. Soms belanden mensen inderdaad bij ons op advies van hun werkgever, maar het kan ook gewoon op jouw eigen initiatief. Meer nog: je werkgever hoeft zelfs niet op de hoogte te zijn! Alles wat we tijdens de sessies bespreken is confidentieel. Je werkgever hoeft hier dus niet bij betrokken te worden.

Met het opklaren van deze misverstanden hopen we enkele van jouw drempels te hebben weggehaald. Misschien wel tot binnenkort?