Waarom een droomjob voor iedereen haalbaar is

Door coach Peggy Janssens

Als ik tijdens coachingsessies peil naar de droomjob van mijn cliënt, krijg ik vaak een stilte, fronsende wenkbrauwen of een diepe zucht. Als ik dan wat extra vragen stel of suggesties geef, begint hij of zij op een gegeven moment toch te stralen. Maar dat wordt vaak gevolgd door verzuchtingen als ‘Maar ja, dat is toch financieel niet haalbaar’ of ‘Daar ben ik nu toch te oud voor’ of ‘Maar daar heb ik helemaal niet voor gestudeerd’. Ik ben altijd heel erg blij als we op dit punt zijn beland, want vaak gaat het om negatieve overtuigingen die meestal prima om te buigen zijn.

Definieer ‘droomjob’

Vaak lopen mensen al vast bij het woordje ‘droomjob’. ‘Droom’ geeft de indruk dat het onbereikbaar is, en daarom vertaal ik het zelf naar ‘de job die je energie geeft in plaats van kost‘. Het vraagt soms enige creativiteit en out of the box-denken, maar iedereen heeft zo’n droomjob. Soms ligt die in de lijn van wat mensen nu al doen, maar soms ook totaal niet.

Wat een droomjob m.i. niet is, is een job waarbij je amper hoeft te werken en fortuinen verdient, of een job die alleen maar voordelen heeft en geen enkel nadeel. Dat soort job bestaat inderdaad niet. Zelf mag ik gerust zeggen dat ik vandaag mijn droomjob uitoefen, maar ook ik sta wel eens in de file, heb baaldagen of ben ‘s avonds uitgeput.

‘Maar ik heb daar niet voor gestudeerd’

Een logische reactie, en ik krijg ze vaak. Voor veel mensen is hun diploma echter een keurslijf geworden dat enorm beperkend is. Toch zijn er vandaag heel wat mogelijkheden om het roer om te gooien, op een manier die haalbaar is. Die verkennen we samen tijdens de sessies. Mijn cliënten zijn vaak aangenaam verrast als ze de verschillende opties leren kennen.

‘Dat is niet financieel haalbaar’

Veranderen houdt vaak een risico in. Zo krijg ik vaak mensen over de vloer die stiekem dromen van een job als zelfstandige, maar terugschrikken voor de financiële gevolgen en de onzekerheid. Maar ook hier is het meestal een kwestie van alles eens rustig te bekijken en opties te verkennen.

‘Ik ben te oud om te veranderen’

Zelf vind ik het net een voordeel dat mensen in een latere fase van hun carrière een flinke ommezwaai maken. Ze hebben een pak ervaring, mensenkennis en weten ook van zichzelf waar hun sterktes en zwaktes liggen. Wat mij betreft ben je dus nooit te oud, zolang je maar voldoende zin hebt om eraan te beginnen.

Openstaan voor andere mogelijkheden

Je merkt het al: ik zie het als mijn persoonlijke missie om jouw droomjob te ontdekken en vervolgens samen te kijken wat er mogelijk is. Soms volstaat het om enkele elementen van die droomjob in je huidige job te brengen. Er zijn niet altijd drastische maatregelen nodig. Het belangrijkste is dat je jezelf gunt om andere mogelijkheden te verkennen. Je zou verbaasd kunnen zijn over het resultaat.

Zin om op ontdekking te gaan? Kom dan zeker eens langs voor een gratis kennismakingsgesprek.