(Hoog)gevoeligheid als superkracht!

Door coach Peggy Janssens

Na een carrière van 20 jaar met heel wat ups & downs, stel ik vast dat hooggevoeligheid in de eerste plaats een enorme kracht is in mijn job. Ook al zijn er ook voor mij nog steeds valkuilen. Vaak krijg ik de vraag van mensen met hoogsensitiviteit welke jobs het beste bij hen passen. Uiteraard is dat heel persoonlijk, maar toch zijn er een aantal functies waarin de bijzondere kenmerken van iemand die hooggevoelig is uitstekend tot hun recht komen.

Teamcoach of manager

Omwille van kwaliteiten als inlevingsvermogen, mensgerichtheid en diepgang zijn hoogsensitieve mensen graag gezien als teamcoach of manager. Ze voelen anderen goed aan en weten wat hun teamleden nodig hebben. In vergaderingen of discussies beheersen ze de kunst om snel tot de essentie te komen. Ze geven medewerkers de nodige ademruimte én impulsen om hen helemaal laten openbloeien. Wie hoogsensitief is, streeft naar harmonie en is daardoor zeer goed in staat de boel bij elkaar te houden, de gemoederen te bedaren en een aangename werksfeer te creëren.

Marketing, communicatie, design

Hooggevoelige mensen zijn doorgaans erg nieuwsgierig en creatief. Ook zijn ze goed in het dieper analyseren en herkauwen van zaken. Daardoor zien ze verbanden en structuren die anderen niet meteen zien. Deze eigenschappen komen prima tot hun recht in sectoren als marketing, communicatie of design. Dankzij het hoge concentratievermogen is de kwaliteit van het geleverde werk vaak hoog en worden taken of projecten tot in de puntjes afgewerkt.

Human Resources

Inherent aan hoogsensitiviteit is het snel aanvoelen van mensen en relaties tussen mensen. En dat is bij uitstek een eigenschap die heel goed van pas komt in Human Resources. In de eerste plaats bij rekrutering, aangezien het belangrijk is om in te schatten of een kandidaat qua persoonlijkheid wel past binnen een bepaald team, maar ook bij het faciliteren van gesprekken of begeleiden van conflictsituaties.

Een stap verder

Je ziet het: er zijn heel wat mogelijkheden om je hooggevoeligheid in je voordeel te laten werken in je job. Wat je ook doet: zorg ervoor dat je werkplek zo prikkelvrij mogelijk is. Baken ook op tijd je grenzen af én hou je energiepeil in de gaten.

 

Heb je het gevoel dat je kwaliteiten niet aan bod komen in je huidige job? Dan is het misschien tijd om een stapje verder te gaan en eens langs te gaan bij een loopbaancoach. Benieuwd of loopbaanbegeleiding iets voor jou is? Kom het ontdekken tijdens een gratis kennismakingsgesprek. Daarna beslis je gewoon zelf of je start of niet.