Ken je energievreters en energiegevers

Door coach Peggy Janssens

Je kunt je energie vergelijken met het saldo van je bankrekening: soms gaat het de hoogte in, en soms neemt het een flinke duik. De kunst is om op het einde van de dag minstens break-even te blijven. Helaas gaan veel mensen in het rood, zeker wie extra gevoelig is voor prikkels.

Door een beter inzicht te krijgen in wat het nu juist is dat jou energie geeft én kost, kun je je energiepeil beter onder controle houden.

Energievreters

Deze zijn meestal vrij makkelijk te benoemen. Het kunnen bepaalde taken zijn, collega’s of prikkels. Heel wat mensen geven bijvoorbeeld ook aan dat sociale media energie kosten. Helaas vallen kinderen ook vaak onder deze categorie (hoewel deze doorgaans in beide categorieën voorkomen). Wat vreet jouw energie (op het werk én daarbuiten)? Maak er een lijstje van in volgorde van de impact. Stel jezelf vervolgens de vraag of en hoe je dit beter kan beheersen. Je kinderen ‘op pauze’ zetten is waarschijnlijk wat lastig, maar je social media-consumptie verminderen is misschien wel een quick win.

Energiegevers

Hier wordt het voor veel mensen al moeilijker. Vaak komt men tot 2 à 3 energiegevers, om dan vast te lopen. Gelukkig kan ik hier als coach bij helpen. Denk eens terug aan je kindertijd: wat waren je hobby’s toen? Waar werd je blij van? Vaak klopt dat ook nu nog steeds. Ook aspecten binnen de gezinssituatie, bepaalde voorkeuren (vb. eten en drinken, muziek, film), sporten of andere vrijetijdsbestedingen kunnen energie geven. Zelfs bepaalde geuren of (huis)dieren zijn uitstekende energiegevers. Denk aan alles waar je een positief gevoel bij krijgt, of om het met de woorden van Marie Kondo te zeggen: “Does it spark joy?”.

Jouw talenten

Iets wat veel mensen niet weten is dat talenten energie geven!  Talent is iets waar je goed in bent, je moet er geen moeite voor doen en bovendien geven ze energie.  Mensen staan iedere keer versteld dat ze 8 à 12 talenten ontdekken en kunnen benoemen na hun sessie in loopbaancoaching.  Bijkomend ga ik dan ook hun ideale werkcontext schetsen waar ze volledig in hun kracht komen en zo een boost krijgen.

Positief saldo

Na deze oefening is de conclusie meestal dat heel wat energiegevers in de loop der jaren volledig zijn ondergesneeuwd, bijvoorbeeld door tijdsgebrek, vermoeidheid, een andere levensfase of andere redenen. Door ze terug van onder het stof te halen kun je ze ook weer actief in je leven integreren en bewust gebruiken om je batterijen op te laden. En daar zit het geheim van het positieve saldo…

Kun je wat extra advies gebruiken bij het in kaart brengen van je energievreters en -gevers? Dit hele proces komt ook uitgebreid aan bod tijdens individuele loopbaanbegeleiding. Als coach én HSP-ervaringsdeskundige zorg ik ervoor dat je een volledig zicht krijgt op de dynamiek tussen wat jou aan de gang houdt of afremt.

Benieuwd of loopbaanbegeleiding? Kom het ontdekken tijdens een gratis kennismakingsgesprek. Daarna beslis je gewoon zelf of je start of niet.