Zo word je terug verliefd op je job

Door coach Peggy Janssens

Net als in een relatie kan er ook wel eens wat sleur komen in je job. Je bent wat uitgekeken op je takenpakket, het is allemaal niet meer zo spannend en je zit te diep in je comfortzone. Herkenbaar? Met een beetje creativiteit kun je er voor zorgen dat de vonk tussen jou en je job weer overslaat. Wij geven alvast enkele tips.

Invloed of niet?

Maak voor jezelf het onderscheid tussen de aspecten van je job waar je invloed op hebt, en de aspecten waar je simpelweg niets aan kunt veranderen. Accepteer die laatste, en ga vervolgens aan de slag met datgene dat je wel kunt veranderen. Misschien kun je taken delegeren? Of net een volledig nieuw project naar je toetrekken? Of stel eens voor om op bezoek te gaan naar je collega’s in het buitenland en verleg zo letterlijk en figuurlijk je grenzen.
Zorg er in elk geval voor dat je eerst een scherpe blik krijgt op datgene waar je wel een impact op hebt, en doe vervolgens een kleine brainstorm met jezelf. Probeer minstens 10 ideeën op papier te krijgen, en kies er dan een drietal uit waar je meteen werk van maakt.

Volg een opleiding ‘out of the box’

In de meeste jobs is het een must om steeds te blijven bijscholen. Dat kan een klassieke, inhoudelijke bijscholing zijn die aansluit bij wat je doet, maar voor de verandering kun je ook eens kiezen voor een thema dat net buiten je comfort zone ligt. Een workshop ‘presenteren’ bijvoorbeeld, of hoe je je bedrijf kunt vertegenwoordigen op social media. Door je grenzen te verleggen krijg je vanzelf een bredere blik, ook op je jobinhoud. Bovendien leer je weer nieuwe mensen kennen, altijd een verrijking.

Laat je inspireren door je netwerk

Over je netwerk gesproken: ook daar zit een schat aan kennis en inspiratie. Volg de mensen uit jouw sector of met gelijkaardige jobs via Linkedin en laat je prikkelen door hun activiteiten en projecten. Ga in dialoog en deel ook je eigen ervaringen. Heb je een vraag of dilemma, gooi dit dan in de groep. Je zal versteld staan van de feedback die je krijgt en de positieve vibes die dat teweeg brengt. Leuke bonus: je creëert extra visibiliteit voor je organisatie.

Neem je werkplek onder handen

Bekijk je werkplek eens met een kritische blik. Wellicht kan een opruimactie geen kwaad? Gooi alles weg wat je niet meer nodig hebt en wees hierbij streng voor jezelf. Je zal merken hoe bevrijdend het is om enkel de essentie over te houden. Vervolgens kan je een paar nieuwe, persoonlijke spullen toevoegen. Een paar leuke foto’s, een vrolijke kindertekening of een plantje, bijvoorbeeld. Maak er een gewoonte van om je werkplek op het einde van de dag zo leeg mogelijk te maken. Dat geeft rust in je hoofd.

Vind jouw ‘why’ (terug)

In zijn boek ‘Start with why’ legt bestseller-auteur Simon Sinek uit waarom bepaalde mensen of organisaties succesvoller en inspirerender zijn dan anderen. Vaak heeft dit te maken met de ‘why‘: de diepe, onderliggende motivatie waarom we doen wat we doen en wat ons drijft. Deze motivatie zit in elk van ons, en ligt vaak ook aan de basis van de job waarvoor we ooit vol enthousiasme kozen, ook al raken we die link gaandeweg soms kwijt. Het loont de moeite om na te gaan waarom je destijds voor deze job hebt gekozen, en dat gevoel weer op te roepen. Net als in een relatie: als je nadenkt over de redenen waarom je destijds verliefd werd op je partner, voel je vanzelf weer vlinders in je buik en bekijk je je geliefde met andere ogen.

Is de liefde over?

Het is natuurlijk mogelijk dat je echt volledig uitgekeken bent op je job. Of misschien heb je hulp nodig van een buitenstaander om bij deze oefeningen. In beide gevallen kan loopbaanbegeleiding voor heel wat opheldering zorgen.

Benieuwd wat het jou kan opleveren? Ik vertel het je graag tijdens een gratis kennismakingsgesprek: