Zo bepalen we jouw DNA

Door coach Peggy Janssens

In loopbaanbegeleiding verwijzen we met de term ‘DNA’ naar jouw persoonlijkheid: datgene wat jou ‘jou’ maakt. Ook al is er zeker een link met je genen, toch hoeven we hiervoor geen medische analyse te doen.

We schrijven jouw DNA-verhaal aan de hand van een aantal vragen die we stap voor stap doorlopen. Gaandeweg krijg je een beter beeld van jezelf. ‘Maar ik ken mezelf toch al?’, is een vaak gehoorde opmerking. Dat klopt, maar toch komen er bij iedereen verrassende inzichten aan de oppervlakte die enorm helpen bij de vervolgstappen.

Stap 1: Je persoonlijke DNA

We starten met een aantal vragen, zoals:

  • Wat zijn je drijfveren? Waar krijg je energie van?
  • Wat zijn je basisangsten die maken dat je vlucht of vecht?
  • Welk werk- en stressmasker zet je op om te overleven?

Deze antwoorden geven waardevolle informatie over wie je bent en hoe je functioneert. Veel mensen ervaren hier al een verhelderend ‘aha’-moment. Wat je hier over jezelf ontdekt, kan heel wat situaties uit het verleden verklaren, bijvoorbeeld waarom het met een bepaalde leidinggevende niet klikte of waarom sommige werksituaties voor jou stresserend zijn.

Stap 2: Je ideale functie-DNA

Vervolgens gaan we op zoek naar de functie die het beste past bij jouw DNA. Ook hier vallen vaak al heel wat puzzelstukjes op z’n plaats. Je ontdekt waarom je je in bepaalde functies niet op je plaats voelde. En vooral: in welk soort rollen je wel energie en werkplezier ervaart. 

Stap 3: Je ideale bedrijfsDNA

Daarna gaan we kijken bij welk type bedrijven jouw DNA past. En dus ook: bij welke niet. Werk je graag in een grote structuur met strakke regels en procedures? Of kom je beter tot je recht in een kleiner bedrijf waar het er eerder pragmatisch en spontaan aan toe gaat? Welk type bedrijfscultuur ligt jou het beste? Veel mensen staan hier niet bij stil, maar ook dit is enorm bepalend voor de mate waarin je je goed voelt in je job.

Handvat voor de toekomst

Eens we de drie stappen hebben doorlopen, krijg je niet alleen inzicht in wat er goed of fout liep in het verleden maar meteen ook een stevig handvat voor de toekomst. Dit betekent trouwens niet noodzakelijk dat je van job of bedrijf moet veranderen. Ook binnen je huidige situatie is heel wat mogelijk.

Benieuwd hoe jouw DNA eruit ziet? En hoe het je kan helpen om terug meer werkplezier te beleven? Laat het ons samen ontdekken. Tijdens een gratis kennismakingsgesprek geef ik je graag meer uitleg over loopbaanbegeleiding en wat dit voor jou persoonlijk kan betekenen.